Kis családunk nagy útra kel

Budapest-Hastings tengely

Budapest-Hastings tengely

Iskoláról

2015. április 27. - hastings15

Ma három hónapja, hogy J. elkezdte itt az iskolát. Összességében nagyon sok jót tudok mondani erről az időszakról. Azt hiszem a legnehezebb szakaszon túl van, rengeteg segítséget kapott és kap még most is gyerekektől és pedagógusoktól egyaránt. Sok-sok tanulás vár még rá, de az a nagyon izgalmas periódus, mikor minden nap azt kérdezem tőle, hogy értettél-e valamit a nap során abból, amit mondtak, el tudtad-e mondani, ha valami gondod volt, stb., ezek a ráncok szépen lassan kezdenek kisimulni. :) Észrevétlenül tanul napról napra többet és csak azon veszem magam észre, hogy mesél arról, hogy kistestvére született valamelyik fiúnak, korrepetáláson mit mesélt neki az egyik tanár, kérdezi valamelyik kislány, hogy mikor mehet el hozzájuk J., stb. és akkor értetlenül kérdezem, hogy ezeket hogy értette meg és csak annyi a válasz, hogy hát mondták. :) A beszéd persze még nehezebben megy, de én már ennek is nagyon-nagyon örülök. :)

Többen kérték, hogy írjak az iskoláról részletesebben. Nos, eddig azért nem tettem, mert én magam sem láttam át teljesen a rendszert. És még most sem tudok mindent. Néhány pontban megpróbálom összeszedni az eddigi tapasztalatokat.

-Öt éves kortól kötelező az általános iskolai oktatás. Ugyan négy éves kortól már lehet menni az előkészítő osztályba, ez ajánlott, de nem kötelező. (Ezért is van, hogy L. még mindig nem jár, mert őt még nem kötelesek felvenni, majd csak szeptembertől.) Az iskolából hiányozni csak betegség esetén lehet. Semmilyen más indokot nem fogadnak el. Nem lehet családi okokra, egyéb dolgokra hivatkozni. Betegség esetén egy hét hiányzásig nem kérnek orvosi igazolást, elég ha a szülő betelefonál, azt viszont nagyon komolyan veszik. A betegség minden egyes napján, minden reggel be kell telefonálni az iskolába és megerősíteni, hogy igen, még mindig beteg, azért nem megy. Ha nem telefonál be a szülő és a gyerek nincs ott az iskolában, elég komoly pénzbírságot kell fizetni, ha két szülő is dolgozik, akkor mindkét szülőnek, hosszabb igazolatlan hiányzás esetén pedig eltanácsolják a gyereket az iskolából.

-Az egyenruhán kívül semmit nem kell megvenni, ingyenesek a tankönyvek (amiből nagyon kevés van és nem is hozzák haza), a füzetek, az írószerek. Amit ebből hazahoznak, néhány fénymásolat, amin otthon gyakorlandó feladatok vannak, illetve egy-egy kis olvasó füzet. 

-Minden évfolyamon új tanárt kap az osztály. Nem úgy van, mint Magyarországon, hogy egy tanító páros végig viszi az osztályt négy évig. Itt aki most tanítja J.-ékat, ő minden évben csak harmadikosokat oktat. Egy tanár tanít egy osztályt alapvetően, de van néhány tantárgy, amit más pedagógusok tanítanak. 30 diák van az osztályban.

-Az oktatás elég laza, nem sok követelmény van a gyerekekkel szemben, nagyon nagy a tolerancia, a türelem és tapintható a segítőkészség. Minden tanévben van egy témakör, ami köré szerveződik a tanrend. J. évfolyama ebben az évben a keltákról és a rómaiakról tanul, egész évben ezeket a témákat boncolgatják a különböző tantárgyakból. Tantárgyak: angol nyelvtan, olvasás, írás, matematika, zene, tudományok, testnevelés. Ezen kívül J.nak a korrepetálások(amiket mindig nagyon vár). Az idei évben a zene tantárgyból nem énekeket tanulnak, hanem a hegedűvel ismerkednek. Néhányszor volt francia órájuk, de az is nagyon ismerkedés-jellegű volt még eddig, negyediktől tanulnak kicsit magasabb óraszámban francia nyelvet. Testnevelés órán amióta jobb idő van, kinn vannak az udvaron és valamilyen mozgásos játékot játszanak, illetve volt már távolugrás és futás felmérő, de pl. amíg hűvösebb volt és benn tornáztak a tornateremben vagy az osztályteremben, az inkább arról szólt, hogy kicsit megmozgatták a kezüket, lábukat, át sem öltöztek tornaruhába. Naponta kétszer mennek le az udvarra, délelőtt és délután. Ilyenkor eléggé szeparálják a különböző korosztályokat. Egyszerre csak két évfolyam van az udvaron. Amíg kinn vannak, lehet friss zöldséget, gyümölcsöt vásárolni a gyerekeknek. Én minden nap teszek valamit J.nak a dobozába, de ő ilyenkor is gyakran vesz magának, nagyon mókásnak tartja ezt a kis udvari piacot. :)

-Vannak szakkörök délutánonként, ingyenes és fizetős is, lehet hangszeren is tanulni (az fizetős). A délutáni gyerekfelügyelet is pénzbe kerül (ha valaki nem tudja akkor hazavinni a gyerekét, amikor délután negyed négykor kijönnek az iskolából).

-Az oktatási rendszer tekintettel van arra, hogy a gyerekek jelentős hányada nem angol anyanyelvű. Nagy hangsúlyt fektetnek a felzárkóztatásra. Azt már azt hiszem írtam korábban, hogy ebben az iskolában pl. 28 országból vannak gyermekek. Alsó tagozatban az alapvető nyelvi készségek elsajátítása, kommunikáció, matematika, írás, olvasás megtanítása a legfontosabb. 

-Az étkezést is nagyon rugalmasan kezelik. Az előkészítő osztályosok, az elsősök és a másodikosok kötelezően ott ebédelnek az iskolában, ingyenes az étkezésük. Harmadik osztálytól választhatnak, hogy otthonról hoznak magukkal ebédet vagy az iskolai menzán esznek. Három hetente ismétlődő menüsor van egész évben. Ha valaki szeretne az iskolában ebédelni, még aznap reggel is befizetheti a szülő az irodában, nem kell előre bejelenteni. Lemondani is ugyanígy még aznap is lehet. Választható húsos vagy vegetáriánus menü. Nem kapnak nagy adagot semmiből, viszont van valami fő fogás, pl. tésztaétel vagy hal krumplival vagy valami húsos ragu, mellé mindig van valami friss zöldség és egy kis desszert. Egy ebéd 2 Font.

-Ha valami olyan elfoglaltsága van az osztálynak, ahol szülői segítséget igényelnek, pl. úszni mennek, akkor a szülő, aki jelentkezik, hogy megy pl. hajat szárítani, kísérni az osztályt, stb., nagyon komoly átvilágításon esik át, erkölcsi bizonyítványt kér az iskola. Ennek hiányában nem segíthet a gyerekeknek.

-A tanárokkal első sorban fogadóórán lehet beszélgetni, illetve ha valami kérdésük van vagy probléma, behívják a szülőt, de amikor délután kijönnek a gyerekek az iskolából, nincs igazán lehetőség kérdezni őket.

-Minden évben kétszer egy nap tanulmányi kirándulás van, egy ősszel és egy tavasszal. 

Most első nekifutásra ennyi jutott eszembe az iskoláról, de ha valami fontosat kihagytam, később megírom, illetve kérdésekre szívesen válaszolok-ha tudok. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://bphastings.blog.hu/api/trackback/id/tr557401602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beso · http://kitti-szonja.blog.hu 2015.05.08. 13:27:02

Köszi, hogy leírtad. Én voltam az egyik, akit érdekelt a brit iskolai rendszer (vagy legalábbis, amit ti tapasztaltok belőle). Sok minden szimpatikus ebben a rendszerben, persze van olyan is ami kevésbé. Annak örülök, hogy J. simán veszi az akadályokat!

hastings15 2015.05.08. 23:06:34

Ha még van kérdésed ezzel kapcsolatban, nyugodtan írd meg @Beso :)
süti beállítások módosítása