Kis családunk nagy útra kel

Budapest-Hastings tengely

Budapest-Hastings tengely

Lighthouse

2015. február 10. - hastings15

Aki kicsit jobban ismer, tudja rólam, mennyire szeretem a világítótornyokat. Megmagyarázhatatlan ez a rajongás, viccesen szoktam mondani, hogy előző életemben biztosan ott dolgoztam vagy laktam. Gyűjtök mindenféle tárgyat, képeket, ami világítótornyos. Maga a szimbólum is nagyon kedves számomra. A fénye irányt mutat, biztonságot ad a viharban is, megvédi a hajókat.

G:B.Shaw írta: "Nem jut eszembe más olyan emberi építmény, mely annyira önzetlen lenne, mint a világítótorony. Ezeket kizárólag azért építették, hogy másokat szolgáljanak."

Tegnap vendégségben voltunk Eastbourne-ben és délután egy rövid időre elmentünk megnézni a város közelében lévő két tornyot. Az időjárás tökéletes volt erre az alkalomra, ragyogó napsütés, szélcsend. Eljött számomra a régóta vágyott pillanat, hogy "igazi" világítótornyokat láthassak. Felejthetetlen élmény volt. Először a Beachy Head-hez mentünk. Mögöttünk hatalmas füves mezők, a távolban itt is, mint egyébként Angliában sokfelé birkanyáj, előttünk a végeláthatatlan tenger. Mi fenn a hatalmas mészkő sziklákon, a mélyben pedig, benn a tengerben ott áll ez a lenyűgöző építmény, mint egy gyönyörű kék ruhán a bross tű.

A Beachy Head világítótorony 1902-ben épült, mikor a közelében lévő Belle Tout tornyot "leszerelték", 43 méter magas. Eredetileg gránit színű volt egy fekete csíkkal, majd átfestették, hogy feltűnőbb legyen. 2011-ben nem akarták újrafesteni a lekopott piros-fehér festéket, hagyták elhalványulni, de ez olyan komoly felháborodást, majd összefogást váltott ki a helyi lakosok és az egész nemzet körében, hogy csoportok alakultak a közösségi oldalakon, a média is felfigyelt a témára, sokan jelentős pénzadománnyal támogatták, hogy visszanyerhesse ikonikus színét a Beachy Head.

A Belle Tout világítótorony ma már egy különleges Bed&Breakfast szállóként funkcionál. 1832-ben épült és 1834-ben kezdte meg működését. 1902-től már nem töltötte be eredeti funkcióját, mert a szikla tetején állandóan köd volt, valamint fenyegető probléma volt a folyamatos talajerózió, ami napjainkban is komoly gondot okoz. Az épületet komoly mérnöki munkával 17 méterrel beljebb helyezték a szikla széléről. Később teaház lett, majd a II. világháborúban szinte teljesen megsemmisült. Magántőkéből újraépítették és lakóházként is funkcionált. Egy ideig a BBC használta forgatási helyszínként, aztán újból magánszemélyek kezébe került, akik úgy döntöttek, hogy megnyitják a nyilvánosság előtt és turisztikai célponttá teszik, így lett belőle mostanra egy gyönyörű szálló hat egyedi stílusú szobával.

Nagyon boldog voltam, hogy ott lehettem, láthattam ezt a két csodás építményt ebben a bámulatos környezetben, egy nagy vágyam teljesült ezzel.

 

Úton Beachy Head felé

taj.jpg

seta.jpg

Azok a csodálatos és egyben félelmetes sziklák (sajnos az út végig szegélyezve volt ott elhunytak emlékeivel)

beachy_head.jpg

Beachy Head a magasból

beachy_head1.jpg

Belle Tout és Beachy Head között

lll.jpg

Belle Tout

belle_tout1.jpg

Ezt az utolsó képet a Pinterestről töltöttem le, csak gondoltam, szemléltetésként csatolom a bejegyzéshez. Itt látszik igazán, micsoda pompás környezetben van ez a két világítótorony.

beachy_head_madartavlatbol.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bphastings.blog.hu/api/trackback/id/tr887156823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beso · http://kitti-szonja.blog.hu 2015.02.10. 12:02:26

Nagyon klassz! A fotók is! :-)
süti beállítások módosítása